Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2010 15:36 - Мечта за Града
Автор: joanandreev1 Категория: Политика   
Прочетен: 369 Коментари: 0 Гласове:
1



     Седалище и средоточие на всяка цивилизация, без съмнение е Градът! Това е сцената на научните и културните достижения, както и на обществените взаимоотношения, породени от тях. И тъй като проектът ДЕМОС има цивилизаторски характер, ще развия една кратка, мечтателна визия за Града, като допълнение към него. Надявам се, че тя ще стимулира и други хора, мислещи като мен, да мислят в тази посока и да започнем постепенно да трансформираме градовете си, според една подобна визия.


     Днешните градове, често са доста уродливи, поради своята замърсеност, откъснатост от природата и не на последно място, липса на топла, уютна и жизнерадостна, човешка среда. Нека да сътворим градове, чиято среда да бъде терапевтична за човешкия дух и тяло; нека това бъде среда на отношения, основани на солидарността, справедливостта, толерантността и човечността. 

   
     Нашият дом - Земята, е кръгла, както и Слънцето - източникът на жизнената енергия. Такъв е и символът на цикличността и безкрайността, за това би било логично и формата на Града да бъде кръгла.
     Нека неговата структура да следва "стълбата" на общественото служение.


     Да започнем с периферното, жилищно пространство, като го изградим с екологични материали и човешка архитектура, следваща целта за уют, удобство и естествено вписване в природната среда.
     Всяко жилище да бъде енергийно независимо, посредством системи за производство на енергия от Слънцето, вятъра, Земята и биологичните отпадъци на бита, който да бъде така организиран, че да бъде безотпаден!
     Жилищните пространства да бъдат проникнати и обгърнати от зеленина, паркова среда и светлина.
     Да вградим общодостъпни зони за спорт, обществени дискусии! 
     Считам за особенно важно, опазването на занаятчииството, като част от духовното и културно обучение и практикуване, тъй като занаятите са дали материалната и духавна основа за цивилизацията и те могат да ни дадат уменията, които да ни направят независими от техническите удобства на съвремието и да ни послужат да възстановим основите, ако се наложи! Никак не е за пренебрегване и чувството за креативност и за ред, по отношение на духа, мисълта, ценностите и взаимоотношения със света, което се култивира от занаяти, като ковачеството, дърводелството.
     Транспортът трябва да е подчинен изцяло на екологията (електромобили, велосипеди, рикши, файтони, трамваи, лифтове и дирижабли с електрически двигатели и вързани към въжени линии, като нъздушни тролеи или своеобразни лифтове).
     Пътищата, както на превозните средства, така и на пешеходците не бива да се пресичат! Те биха могли да се разминават, посредством, подлези, надлези, рампи и мостове.


     Нека да посветим средната зона на обучението, развитието и реализацията, като я разделим, сответно на обособени, специализирани зони.

1.  Първата зона да бъде посветена на изграждането на ценностна система, умения за оцеляване, възпитание в отговорност и изграждане на лична и обща култура у децата, с отчитане на личните интереси и способности.

2.  Втората зона да бъде посветена на на тялото. Там да се изучават ипрактикуват спортове, бойни изкуства, хатха йога и тантра.

3.  Третата зона да се посвети на интелекта и уменията за водене на диспути. Там да се изучава и практикува философия.

4.  Четвъртата зона да бъде територия на творчеството. Да се изучават и практикуват различни видове изкуства, занаяти и творческо мислене.

5.  Петата зона да е храм на научното познание и там да се изучават, практикуват и развиват науките.

6.  Шестата зона да е място за духовно култивиране и духовна култура и познания. Да се изучават различни религиозни традиции и духовни практики (молитва и медитация).

7.  Седмата зона да възпитава в състрадание, посредством обслужване на болни, сакати и възрастни хора.
 

     Центърът на Града, трябва да бъде пространство на висшето, обществено, духовно и творчестко Служение. Той трябва да бъде седалище на политическата, административна и съдебна власти, на културните и обществени институции.


     Надявам се и вярвам, че градовете на утрешния ден в дух на толерантност ще събират в себе си знанията и уменията на всички епохи и култури и по пътя на гражданската солидарност и реалната демокрация, с обща, гражданска воля ще бъдат източник на познание и обществено служение.
     Убеден съм, че такива градове ще имат терапевтично въздействие върху духа на отделния човек и обществото, както и върху жизнеността на човешката цивилизация и света! 
      


     


Тагове:   мечта,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: joanandreev1
Категория: Политика
Прочетен: 28589
Постинги: 11
Коментари: 24
Гласове: 19
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930